Vrijgestelde hoeveelheden (Excepted Quantities)

Vrijgestelde hoeveelheden (EQ) zijn zeer kleine hoeveelheden die in samengestelde verpakkingen vervoerd worden. Hierbij is een groot deel van de voorschriften niet meer van toepassing (uitgezonderd de algemene bewustwording voor medewerkers). Voor een aantal gevaarlijke stoffen biedt het ADR mogelijkheden om deze als vrijgestelde hoeveelheden te verpakken en voor het vervoer aan te bieden. De verpakking moet dan bestaan uit een:

  • binnenverpakking
  • tussenverpakking met vloeistof en schokabsorberend materiaal
  • buitenverpakking

Gelimiteerde hoeveelheden (Limited Quantities)

Gelimiteerde hoeveelheden (LQ) zijn kleine hoeveelheden verpakt in een samengestelde verpakking of in een tray met krimpfolie. Uitgangspunt is dat de bruto massa van een samengestelde verpakking maximaal 30 kg mag zijn en van een tray met krimpfolie maximaal 20 kg. Een groot deel van de voorschriften is dan niet meer van toepassing.

Uitgezonderd zijn onder meer de verplichtingen met betrekking tot opleidingen evenals het gebruik van de pijletiketten. Het ADR biedt mogelijkheden voor een aantal gevaarlijke stoffen om deze als gelimiteerde hoeveelheid te verpakken en voor het vervoer aan te bieden. De verpakking moet dan bestaan uit een:

  • samengestelde verpakking
  • tray omwikkeld met een folie

LQ labels voor wegvervoer en luchtvaart